Hazırlık atlama sınavlarında ve ileridei akademik hayatınızda ya da iş hayatınızda en çok karşınıza çıkacak ve en çok ihtiyaç duyacağınız beceri, yazma becerisidir. Akademik yazı ya da iş yazışmaları söz konusu olduğu zaman uyulması gereken baz ı yazma kuralları vardır. Bizi ilgilendiren kısım ise hazırlık geçme (proficiency) sınavlarında ihtiyaç duyacağı yazma becerileri olduğu için bazı writing çeşitlerinden ve proficiency essay konularından devam edeceğiz. Proficiency essay konuları, okullara göre çok fazla değişiklik göstermemekle birlikte, essay çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Sınavda karşınıza çıkan bir writing sorusunda, sizden her zaman comparison essay yazın ya da reason and result essay yazın gibi yönergeler bulunmamaktadır. Peki bu durumda ne yapmamız gerekli ?
Soruda, istenilen essay çeşidi açık açık belirtilmese de sorunun kendisinden bunu anlamanız beklenmektedir. Yani size sorulan writing sorusu \” Should Turkey join EU ? \” şeklinde ise, aklınızdan bunun hangi essay çeşidine uyduğunu düşünebilir ya da essay çeşitleri arasında eleme yaparak ilerleyebilirsiniz. Daha açıklayıcı olursak aşağıda tek tek ilerleyelim.
Proficiency Essay Konuları ve Çeşitleri
Compare and Contrast Essay: Adından da anlaşıldığı gibi karşılaştırma ve zırtlıklarını ele alınan essay çeşididir. Bizden istenen Avrupa Birliği\’ne girmek ile başka bir birliğe katılmayı karşılaştırmamız mı isteniyor? Hayır. O zaman bu çeşidi eledik.
Reason Essay: Reason essay leri bir konunun sebeplerini araştırmamız istendiğinde yazdırılan essay lerdir. Bizim sorumuzda Avrupa Birliğine girmenin sebepleri isteniyor mu ? Hayır istenmiyor. O zaman bu çeşidi eledik.
Cause and Effect Essay: Verilen konunun sebepleri ve sonuçları hakkında yazılan essay türüdür. Cause and Effect essaylerini yazarken, hocalarınız bu essay türüne ait keywords leri kullanmanızı bekleyeceği için biz de essay yazarken bu teknikleri uyguluyoruz.
Advantage and Disadvantage Essay: Konunun avantajları ve dezavantajları hakkında sizden essay yazmanız beklenir. Eğer bize sorulan soru, Türkiye\’nin Avrupa Birliği\’ne girmesinin avantajları olsaydı evet bu çeşidi seçebilirdik.
Persuasive Essay: Verilen konuyu ele alıp okuyanları ikna etmemiz beklenen essay türüdür. Güçlü argümanları ele alarak savunduğumuz ve bilimsel verileri ortaya koyup okuyucunun zihninde aksi bir fikir bırakmayacak şekilde ele alınan essay türüdür. Bizden istenen bir şeye inandırmaya çalışmak mi? Hayır o da değil.
Argumentative Essay: Verilen konu tartışmacı bir üslup ile ele alınarak, sanki karşımızda birisi var ve onunla bu konuyu tartışıyormuş gibi yazdığımız essay türüdür.
Opinion Essay: Verilen bir konu hakkında sizin düşüncenizi akademik ölçülere göre yazmanız beklenir. Bizden tam olarak istenen de aslında budur. Sadece bizim fikrimizi sorduğu için bu essay çeşidini seçebiliriz.
Proficiency Essay Konuları ve Bizim Farkımız
Aslında anlatmak istediğimiz, proficiency essay konuları ne olursa olsun, önemli olan sizin gelen soruya yaklaşımınızdır. Aklınıza gelen her sümle ya da düşünce proficiency essay konuları arasında yer alabilmektedir. O yüzden madde madde essay konusu aramak yerine en doğrusu her essay çeşidi hakkında bir ya da daha fazla essay fikri düşünmek olmalıdır. Bu yöntem aynı zamanda sizin yazma gücünüzü de geliştirecektir. Az ders sayısı ile yüksek başarı yakalamak isteyen öğrencilere yönelik bire bir özel dersler ve uygun fiyatlı grup dersleri ile hazırlığı geçmek için tek yapmanız gereken bize ulaşmak.
Güzel ve açıklayıcı olmuş. Teşekkürler.